بررسی پایایی در پایان نامه با نرم افزار JASP

بررسی پایایی در پایان نامه با نرم افزار JASP
فهرست مطالب

در این مقاله قصد دارم به آموزش بررسی پایایی در پایان نامه با نرم افزار JASP بپردازم. تا انتهای این مقاله همراه کیارا آکادمی باشید تا آموزش نرم افزار JASP را به صورت کاربردی دریافت نمایید.

محاسبه قابلیت اطمینان با جسپ

می توانید از تجزیه و تحلیل قابلیت اطمینان برای تعیین این که چگونه آیتم های پرسشنامه شما با یکدیگر همبستگی دارند استفاده کنید. این روش به شما امکان می دهد تا آیتم های مناسب برای مقیاس خود را پیدا کنید. قابلیت اطمینان از ثبات و هم ارزی تشکیل شده است. تجزیه و تحلیل قابلیت اطمینان یک روش آماری است که برای ارزیابی ثبات، پایداری و قابلیت اطمینان یک ابزار اندازه گیری یا یک سیستم استفاده می شود. این کمک می کند تا مشخص شود که اندازه گیری یا یک سیستم تا چه اندازه نتایج ثابت و دقیقی را در طول زمان تولید می کند.

در زمینه ابزارهای اندازه گیری، مانند پرسشنامه ها، تجزیه و تحلیل پایایی درجه ای را ارزیابی می کند که ابزار به طور مداوم آن چه را که در نظر گرفته شده است اندازه گیری می کند. این ارزیابی می‌کند که آیتم‌ها یا سؤالات درون ابزار تا چه حد پاسخ‌های ثابتی را از سوی شرکت‌ کنندگان یا پاسخ‌ دهندگان ارائه می‌دهند.

آلفای کرونباخ در JASP

آلفای کرونباخ معیاری برای همسانی درونی یک مقیاس است. آلفای کرونباخ معیاری برای سنجش رابطه بین گروهی از سوالات است. به گروه سوالات مقیاس می گویند و هر سوال در گروه یک آیتم است. بنابراین آلفای کرونباخ معیاری برای همسانی درونی یک مقیاس و در نتیجه قدرت پایایی آن است. برای اجرای آزمون باید در نرم افزار جسپ بر روی گزینه پایایی کلیک کنید:

بررسی پایایی در پایان نامه با نرم افزار JASP

در گام بعدی باید ایتم های مقیاس را وارد تحلیل کنید و خروجی را تفسیر کنید:

بررسی پایایی در پایان نامه با نرم افزار JASP

اگر پاسخ به سؤالات یا موارد با هم همبستگی بالایی داشته باشد، به آن سازگاری درونی بالا گفته می شود. این سازگاری درونی است که آلفای کرونباخ اندازه گیری می کند. همین طور شما می توانید با بررسی این که ایا حذف سوالات بر روی پایایی موثر است یا خیر پایایی را افزایش بدید:

بررسی پایایی در پایان نامه با نرم افزار JASP

آلفای کرونباخ همبستگی بین پاسخ های پرسشنامه است و می تواند مقادیری بین 0 تا 1 داشته باشد. هر چه میانگین همبستگی بین گویه ها بیشتر باشد، سازگاری درونی آزمون بیشتر است. فرضیه ها اغلب حاوی متغیرهایی هستند که نمی توان آن ها را مستقیماً اندازه گیری کرد. متغیرهایی که مستقیماً قابل اندازه‌گیری نیستند، متغیرهای پنهان نامیده می‌شوند و به عنوان مثال، توانایی نوشتن، هوش یا نگرش به خودروهای الکتریکی هستند. برای این که متغیرهای پنهان «قابل اندازه‌گیری» شوند، از مقیاس استفاده می‌شود. مقیاس گروهی از سؤالات است که برای اندازه گیری دسته جمعی یک متغیر پنهان استفاده می شود. اکنون هدف این است که پاسخ‌ها به آیتم‌های مختلف به خوبی مطابقت داشته باشند، یعنی همبستگی بالایی داشته باشند. هر سؤال فردی باید تا حد امکان با هر سؤال دیگری مرتبط باشد.

آموزش جامع spss

پایایی نشان می‌دهد که پرسشنامه یا آزمون چقدر با اطمینان یا دقت یک مقدار واقعی را اندازه‌گیری می‌کند. بنابراین پایایی به این معنی است که یک آزمون چقدر می تواند یک متغیر را اندازه گیری کند. هر چه خطای اندازه گیری کمتر باشد، یک تست قابل اعتمادتر است. بنابراین آلفای کرونباخ معیاری است از میزان ارتباط گروهی از سؤالات با یکدیگر و بنابراین تخمینی از میزان خوب یا ضعیف بودن دقت اندازه گیری، که به عنوان قابلیت اطمینان، یک گروه از سؤالات شناخته می شود، ارائه می دهد.

مفروضات آلفای کرونباخ

در زمینه تئوری آزمون کلاسیک، تمرکز بر روی خطاهای اندازه گیری است که هنگام اندازه گیری یک مقدار وجود دارد. برای محاسبه آلفای کرونباخ دو شرط باید رعایت شود. نسبت خطای آیتم ها باید غیر همبسته باشد، یعنی نسبت خطای یک مورد نباید تحت تأثیر نسبت خطای مورد دیگر قرار گیرد. آیتم ها باید نسبت واریانس واقعی یکسانی داشته باشند. اما در عمل، هیچ یک از این شرایط معمولاً برآورده نمی شود. علاوه بر این، هر چه یک مقیاس موارد بیشتری داشته باشد، مقدار آلفا بالاتر خواهد بود.

های آماری

توجه به این نکته ضروری است که آلفای کرونباخ آزمایش نمی کند که آیا هر آیتم واقعاً تحت تأثیر یک یا چند متغیر پنهان است یا خیر! مقدار زیاد شواهدی نیست که اقلام تنها تحت تأثیر یک متغیر پنهان هستند. برای اینکه پایایی مقیاس با استفاده از آلفای کرونباخ تخمین زده شود، شرطی است که همه سؤالات یا گویه ها یک متغیر پنهان را اندازه گیری کنند! به عبارت دیگر، اگر همه آیتم ها یک متغیر پنهان را اندازه گیری کنند، آنگاه آلفای کرونباخ به ما می گوید که این آیتم ها چقدر متغیر پنهان را اندازه گیری می کنند.

تفسیر  آلفای کرونباخ در جسپ

آلفای کرونباخ نباید کمتر از 0.6 باشد. مقادیر بالای 0.7 قابل قبول در نظر گرفته می شود. با این حال، آلفای کرونباخ ترجیحاً نباید خیلی بیشتر از 0.9 باشد، زیرا این بدان معناست که سؤالات “بیش از حد مشابه” هستند و بنابراین پاسخ های یکسانی برای سؤالات دریافت می کنید، در این صورت می توانید سؤالاتی را که همبستگی بسیار بالایی دارند حذف کنید. هیچ گونه از دست دادن اطلاعات نخواهید داشت. از جدول زیر می توان برای تفسیر آلفای کرونباخ استفاده کرد:

بزرگتر از 0.9 عالی
بزرگتر از 0.8 خوب
بزرگتر از 0.7 قابل قبول
بزرگتر از 0.6 سوال برانگیز
بزرگتر از 0.5 ضعیف
کوچکتر از 0.5 غیر قابل قبول است

آلفای کرونباخ فقط بررسی می کند که آیا آیتم ها همبستگی دارند یا خیر. بنابراین محقق باید اطمینان حاصل کند که فقط از مواردی استفاده می شود که محتوای یکسانی را اندازه گیری می کنند. قبل از هر چیزی پیشنهاد می دهم در دوره آموزش تحلیل آماری با نرم افزار جسپ (JASP) شرکت کنید. برای مشاهده دوره کافی است روی لینک زیر کلیک فرمایید:

دوره آموزش نوشتن فصل چهارم پایان نامه با نرم افزار JASP

مطالعه منابع بیشتر:

Cronbach’s Alpha 

محمد صادق کیانی
محمد صادق کیانی
روانشناس سازمانی و تحلیلگر آماری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *